Gehoord & gezien: Dekoor & Slixs, woensdag 19 november 2014, Cloud Nine (Tivoli-Vredenburg), Utrecht

 

Funky grooves & silky smooth

Voor iemand zoals ik, die jarenlang in Utrecht heeft gewoond maar er ook alweer een paar jaar weg is, was het een aaneenschakeling van verrassingen om het centrum in te rijden en daarna al wandelend de veranderingen in de stad te zien. Tivoli Vredenburg is een prachtige lokatie geworden met veel zalen, ruime gangen en heel veel (rol)trappen. Wij mochten voor het dubbelconcert van Dekoor en Slixs naar zaal “Cloud Nine”, helemaal boven in het indrukwekkende gebouw.

 

SlixsDe avond ging van start met de vrouw en vijf mannen van het Duitse SLIXS, die wie immer indruk maakten met hun ontzettend funky arrangementen met bijna onmogelijk achtergrondkoortjes. Ritmisch supersterk zonder de harmonieën eronder te laten lijden. Sign of the times van Prince en hun eigen Slixs-herkenningstune zijn daar mooie voorbeelden van. Het enthousiaste, maar toch wat rustige publiek kwam uiteindelijk toch nog uit de stoelen en danste lekker mee op de aanstekelijke ritmes.

Het was een leuke show, vol humor en met spannende arrangementen. Helaas was af en toe wel te horen dat de in-ear monitoren erg gemist werden en de bedrade microfoons zorgden voor een extra dimensie in het optreden. Regelmatig moest de 'spaghetti' op het podium uit elkaar geknoopt worden.

 

Na de pauze was het de beurt aan Dekoor dat, zoals elk jaar, weer met een aantal nieuwe leden op het podium stond. Ik heb geprobeerd de nieuwelingen eruit te pikken, maar dat viel nog niet mee. Ze gingen blijkbaar al goed op in de groep. Ook op de sound van de groep was weinig aan te merken. Ik heb veel mooie solostemmen gehoord en een aantal die nog wat moeten groeien.

Dekoor Persoonlijk vond ik het heel leuk om O Sifuni Mungu weer te horen, een nummer dat ik zo’n 20 jaar geleden zelf nog bij Dekoor gezongen heb! Nu in 2014 in een iets andere interpretatie, maar nog net zo opzwepend als toen.

Wat ik altijd mooi heb gevonden aan Dekoor is het jonge, frisse geluid en het feit dat de groep ondanks (of dankzij?) de jaarlijkse vernieuwing toch een constante en zelfs groeiende kwaliteit heeft. Er is een hoop veranderd sinds ik bij de groep zong, maar heel veel is gelukkig ook hetzelfde gebleven.

 

Al met al was het een zeer geslaagde en afwisselende woensdagavond in mijn vertrouwde Utrecht. Dekoor en Slixs zijn absolute aanraders en het was verwennerij om ze beide op één avond te kunnen bewonderen. Ga ze zien als je de kans hebt!

 

Annemarie Homan

 

Delen: