Canta al Mar - Calella (Spanje)

 

Flevox bij ‘CANTA AL MAR’ in Calella (Spanje) 

Flevox is weer terug van deelname aan het internationale festival ‘Canta al Mar’ in Calella Spanje. De organisatie van dit festival lag in handen van Interkultur en werd dit jaar voor de derde keer gehouden. Hier namen ruim 60 koren uit 28 landen aan deel uit o.a. uit Argentinië, Brazilië, Kroatië, Finland, Zweden, Indonesië en Israel. Zij gingen in verschillende categorieën de strijd met elkaar aan en werden beoordeeld door een internationale jury.

 

Vocal Group Flevox was door de organisatie uitgekozen om tijdens de officiële opening van het festival te zingen. Ze waren uiteraard vereerd met deze uitnodiging en hebben het oerhollandse nummer Aan de Amsterdamse grachten ten gehore gebracht compleet met een paar typisch Nederlandse figuranten. Een heel gesjouw nog om de passende kleding hiervoor mee te nemen in de toch beperkte bagage mogelijkheden.    

Het gezamenlijke festivalprogramma omvatte een korenparade door de straten van Calella aan het begin van het festival en een vriendschapsconcert met 4 andere koren op een plein.

Er was ook de mogelijkheid om workshops te volgen, wat Flevox heeft gedaan bij Kirby Shaw, een Amerikaanse componist/arrangeur. Wij hebben enkele arrangementen van hem op ons repertoire staan en hij heeft ons daar een aantal goede tips voor kunnen geven. Aan het eind van het festival was er een gezamenlijke slotceremonie met diploma uitreiking. En tot slot was er nog het Fiesta de Amistad (vriendschapsfeest) nabij het strand, waarbij we met 2500 mensen paella hebben gegeten met de nodige sangria erbij!

 

Competitie

De wedstrijd bestond uit een ‘evaluation concert’ voorafgaand aan het beoordelingsconcert. Voor dit evaluation concert kon men zich van tevoren apart opgeven. De 3 concertnummers werden hier beoordeeld door vakkundige internationale dirigenten die ter plekke adviezen gaven die ook uitgeprobeerd konden worden. Een leuke manier om nog wat aan je nummers te schaven.

Tijdens het beoordelingsconcert, waarbij Flevox ingedeeld was bij de categorie ‘pop’, werden de koren beoordeeld door een internationale jury. De punten telling ging van 1-30, waarbij 1-10 een koperen diploma gaf, 10-20 punten een zilveren en 20-30 punten een gouden. Flevox behaalde met 21 punten een gouden diploma binnen waar we zeer tevreden mee zijn. De hoogste beoordeling in de categorie pop was 23 punten, behaald door het koor ‘PopKon’ uit Duitsland. De eindresultaten lagen dus heel dicht bij elkaar. Na afloop van het beoordelingsconcert werd er buiten op het terras door de koren nog volop met elkaar gezongen tot in de vroege uurtjes.

 

Zon, zee en zang

Naast het zingen was er gelukkig ook tijd om met een bus, onder begeleiding van een Nederlandse gids, een dag Barcelona te bezoeken. We vlogen in korte tijd langs de highlights die zeker de moeite waard zijn om nog eens voor terug te komen. Flevox heeft er spontaan een optreden gegeven bij de trappen van de kathedraal van Barcelona waar binnen korte tijd tussen de twee en driehonderd mensen stonden te luisteren. Een onvergetelijke ervaring!

Het weer werkte op de festival dagen overigens zeer goed mee. We hadden voor Calella uitzonderlijk hoge temperaturen van 24 graden overdag tot nog ruim 20 graden in de nacht. En aangezien Calella een badplaats is, hebben we met deze fijne temperaturen nog heerlijk kunnen genieten van het strand en de zee. Met z’n allen dobberen in het water en dan ondertussen een paar liedjes zingen. Het zingen gebeurde trouwens overal. Zowel onderweg in het vliegtuig, luchthaven, trein en bus, als op de straten, in het hotel en in de cafés.

 

Interkultur

Flevox is een jaar bezig geweest om met velerlei activiteiten te sparen voor deze reis. Verschillende concerten, verkoop van spullen op de koningsmarkt, kaartverkoop, collecte lopen voor het Prins Bernhard cultuurfonds, zitting houden bij de stembureaus tijdens de gemeentelijke en  provinciale verkiezingen en taartenverkoop via ‘kuijpcakes’ in Soest.

De organisatie door Interkultur liep gesmeerd. Onze vaste contactpersoon had via de mail een direct goed contact. Vragen werden binnen een dag beantwoord. Binnen Flevox hadden we een "Calella-commissie" die heel goed werk geleverd heeft!

Voor het koor was dit een onvergetelijke ervaring! In de aanloop de gemeenschappelijke activiteiten die al voor veel saamhorigheid en voorpret gezorgd hebben. Het festival zelf waarbij vooral het zingen met al die koren vanuit de hele wereld indrukwekkend was. Zingen verbroedert; dat is ons wel duidelijk!

Om met je koor een festival in het buitenland bij te wonen is zeer aan te raden en Interkultur is met zijn brede ervaring (in 2015 maar liefst 11 festivals) een zeer goede organisatie om je op te richten. 

 

Flevox zal deze reis niet snel vergeten en gaan nu toewerken naar hun concert in theater ’t Voorhuys in Emmeloord op zaterdag 14 november 2015.

 

Thea van Geleuken, Vocalgroup Flevox

 

Delen: