Finale Nederlands Koor Festival

 

Gehoord en gezien: Finale Nederlands Koren Festival (NKF), 21 juni 2014, Doopsgezinde Kerk te Haarlem

 

Na twee jaar van voorrondes en activiteiten was zaterdag 21 juni 2014 de grote finale van het Nederlands Koor Festival waar iedereen van had gedroomd en waarvoor zich zestien finalisten hadden weten te plaatsen. Om 10:00 uur was de aftrap en een kleine 11 uur later werd het ‘Koor van het jaar 2014’ bekend gemaakt.

 

Tot aan de bekendmaking van de titel lieten in alle opzichten diverse koren zich van hun beste kant laten zien. De crème de la crème van koormuziek in Nederland was aanwezig. En toch waren de verschillen overdag vrij groot. Dat zal ook wel logisch zijn, met zoveel voorrondes en zoveel verschillende koren, probeer dan maar eens de lat overal hetzelfde te leggen. Feit is dat de finale een feest is voor de liefhebber.

 

Toch bekruipt mij het gevoel dat er veel meer uit te halen zou moeten zijn dan een livestream op internet of de aanwezigheid van Brava. Zowel in setting (kerk met slechts 200 plekken?) als in programma heb je niet het gevoel dat het om een groot(s) evenement gaat en dat vindt mijn koormissie-hart toch jammer. Ook de programmering liet wat mij betreft te wensen over. Er waren leuke gastoptredens, maar als je als liefhebber pas rond 14:30 uur koor nr. 5 te horen krijgt terwijl je al om 10:00 uur bent begonnen, dan gaat er toch ergens iets mis...

 

Flevox - foto: Willem SnelDe aanvullende workshops van o.a. Alberto ter Doest waren erg leuk. Dat maakt de dag levendig. Maar ik ben er toch van overtuigd dat we met het korenlandschap dat we in Nederland hebben, veel meer mensen op de been kunnen krijgen en hier meer uit kunnen halen. Dit is geen kritiek op de organisatie, want zij hadden het echt wel goed voor elkaar, maar meer een oproep aan iedereen!

 

Koor van het jaar 2014: Dekoor - foto: Willem SnelDe titel ging deze keer naar de studenten van Dekoor uit Utrecht o.l.v. Christoph Mac-Carty. Het koor wist op overtuigende wijze de Doopsgezinde Kerk te vullen met een bijzonder en gevarieerd programma. Een beter koor kan zowel de organisatie als Nederland zich niet wensen als visitekaartje voor de koormuziek: goede nummers, veel kwaliteit, jong en dynamisch en een prachtige energieke en disciplinaire eenheid. Dit vond ook de jury bestaande uit Louis Buskens (voorzitter), Chris Fictoor, Don Henken, Anne Kohler (D) en Leonardo Saggliocca (It). Zij gaven aan Dekoor maar liefst 462 van de maximale 500 punten! Insiders weten inmiddels dat Dekoor rond de finale twee keer heeft opgetreden met De Rolling Stones, die zijn dus goed bezig zo.

 

Leeuwenhart - foto: Willem SnelAls BALKman was ik persoonlijk trots op de hoeveelheid lichte muziek en deelname-dichtheid vanuit BALK. Door het onfortuinlijk moeten afhaken van onze Vlaamse vrienden van Just Music bleven er 7 van de 15 finalisten uit onze stal over. Ik ben trots op de ambities van onze koren en feliciteer dan ook iedereen met hun optreden. Uiteindelijk ging Leeuwenhart (met invaldirigent M. Spierings) met de publieksprijs naar huis. Voor de volledige uitslag zie de website van het NKF: www.nederlandskoorfestival.nl . Daar vind je bovendien een link naar nog meer foto's die tijdens het festival gemaakt zijn.

 

Binnenkort start er weer een nieuwe cyclus van het Nederlands Koor Festival waarbij ik iedereen oproep mee te gaan doen, waar en hoe dan ook. Niet het winnen staat centraal, maar meedoen, leren en ambitie. De lat ergens neerleggen, dan kun je altijd tevreden zijn met waar je voor bent gegaan. Niet iedereen wordt Dekoor, maar daarom hoef je nog niet te stoppen om daarvan te dromen en ernaar te streven.

 

Ruut te Velthuis

 

Kijk hier de GEHELE finale terug (via YouTube) ►

 

Delen: