BALK festival Zuid / De Fendert Zingt 2014

 

Gehoord en gezien: BALK festival Zuid/De Fendert Zingt 2014, 10 mei 2014, Theater De Borgh, Zevenbergen

 

Voice Over grote winnaar van De Fendert Zingt 2014

Wat hebben Enschede, Hoeven, Zevenbergen, Vlaardingen en Fijnaart met elkaar te maken? Op zaterdag 10 mei 2014 kwamen de vijf grote prijswinnaars bij De Fendert Zingt/BALK festival Zuid uit deze uiteenliggende plaatsen!  Met het mooie A Tribute To Michael Jackson, was het festival wel van succes verzekerd. Het is alweer vijf jaar geleden dat Michael Jackson overleed en hij liet ruim 200 muziekopnamen achter als erfenis waarvan er vele voorbij kwamen.

 

Een sportzaal in Theater De Borgh te Zevenbergen werd voor deze elfde editie van het festival omgetoverd in een waar theater. TIM groep uit Etten-Leur weet na elf edities precies wat ze met zo’n gymzaal moeten doen om iedere subtiele noot te kunnen horen in de zaal.

 

Bling! - foto: Aurelia LeybachHet spits werd afgebeten door Meidenkoor Bling! uit Zevenbergen, o.l.v. Annalisa Schmad. Dit was het het festivaldebuut van deze in alle opzichten jonge groep (8 tot 14 jaar). De Engelstalige rap in Man In The Mirror viel bijzonder goed in de smaak bij het publiek. Hierna kwamen nog 14 andere koren hun kunsten voor de jury vertonen.

De jury was bijzonder blij met het niveau van de arrangementen en de repertoirekeuze. Rogier IJmker kreeg met Vocal Group XXL een eervolle vermelding voor alle arrangementen die zij zongen. Ook de aandacht die de koren besteed hebben aan het thema was erg bevredigend. Michael Jackson was als het ware de hele dag in de zaal aanwezig. Fijn ook dat sommige groepen, zoals Mooche uit Best, kozen voor bijzondere songs zoals Stranger in Moscow.

 

Dat de jeugd de toekomst heeft was goed te merken bij het festival. Thijs Sennema - foto: Peter RoekNaast de meiden van Bling! heeft Thijs Sennema (zoon van jurylid Chantal), de sidekick van presentatrices Wijke Visker en Caroline Grasmeijer, een aantal coole dans-acts opgevoerd.

 

De jury bestond uit Matthias Becker (D), Chantal Sennema en Don Henken. Ze hebben veel eervolle vermeldingen uitgereikt. De eervolle vermelding was een nieuwe toevoeging aan het festival, omdat de organisatie alle prestaties een kans wilde geven om erkend te worden. Dit bleek een schot in de roos: vele blije dirigenten en zangers konden naar huis gaan met een mooi certificaat. En de prijzen werden rijkelijk toegekend.

 

 

 

 

Eervolle vermeldingen

The Sparrows voor hun twee mannelijke solisten

Chantal Sennema en Rogier IJmker - foto: Peter RoekJuliette Dumoré , dirigente van Glazzy voor hun Nederlandstalig repertoire

Popkoor O Jee voor het swingende Crazy Little Thing Called Love

De gitarist van “T-Blend”

Sander Gieling voor zijn solo in I Want You Back (Voice Over)

Iris van Dam van het debuterende Meidenkoor Bling! voor haar solo in Just Give Me A Reason

Annalisa Schmad voor haar contributies aan vocaal Nederland en met name in het zuiden.

 

En de bekers gingen naar

♦ Beste Podiumpresentatie: Ladies On Stage

♦ Beste Arrangement: Rogier IJmker voor Ask The Tree, uitgevoerd door Vocal Group XXL

♦ Aanmoedigingsprijs: Meidenkoor Bling!

♦ Themaprijs: Muzikaèl

Overall Winnaar High Score: Voice Over

 

Voice Over - foto: Peter Roek

 

Winnaar Voice Over bestaat inmiddels vijf jaar en zij laten zich regelmatig coachen door de beste coaches uit binnen- en buitenland. Zo zijn dit jaar Merel Martens en Jesper Holm (Denemarken) langs geweest om wat puntjes op de i te zetten voor het BALK TOPfestival en in april kwam Tijs Krammer een mooie werkdag geven.

Hieruit blijkt maar weer eens dat educatie en aan kwaliteit blijven werken duidelijk zijn vruchten afwerpt!

 

De avond werd afgesloten met organiserend Popkoor De Voices van Muziekvereniging De Unie. Zij hebben een aantal van de nummers laten horen uit het grote project Hard Rock Café, waar ze nu mee bezig zijn. Het laatste nummer van het festival was Beat It waarbij alle stoelen aan de kant gingen en de aanwezigen hun in de workshop van de middag geleerde danskunsten hebben kunnen laten zien.

 

De organisatie van het festival was in handen van Stichting EduVox die veel doet op het gebied van vocale muziekeducatie in Nederland. Momenteel produceert EduVox samen met Merel Martens het koor- en theaterproject Into The Light: A New Singspiration dat in maart 2015 in diverse theaters en bijzondere locaties te zien zal zijn.

 

Het thema voor 2015 is Soul With A Capital S en zal plaatsvinden op zaterdag 30 mei in Zevenbergen.

 

Tijdens het festival van 2014 zijn prachtige foto's gemaakt. Op Facebook vind je een aantal mooie "fotoalbum's", zie de links hieronder:

Ladies on Stage - foto: Aurelia LeybaLadies on Stage 

Muzikaèl

Vocal Group XXL

Glazzy

T-Blend

Zanggroep Ratatouille

Mooche

Bling!

Popkoor The Sparrows

Ladies on Stage

Muzikačl - foto: Aurelia LeybachKloos

Close2Vida

Voice Over

Chapeau

Popkoor O Jee

 

Workshops 

Presentatie - dansact

Prijsuitreiking 

De Voices-Hard Rock Cafe

 

 

Delen: