Vocal group Spotz!: Van licht en donker

 

Gehoord en gezien: Spotz!, zondag 17 november 2013, Tagore, Dieren

 

Een pittige uitdaging voor het publiek

Vocal group Spotz! verzorgde zondag 17 november jl. een optreden in Tagore te Dieren. Eén van de toehoorders maakte een recensie van het concert: 

 

Spotz!´Van licht en donker´ heet het middagvullende programma van Vocal group Spotz! Dit a cappella ensemble van 11 zangers uit de regio van Arnhem tot Zutphen is sinds de oprichting in 2009 verdienstelijk bezig. Daarvan sinds twee jaar onder de veelzijdige muzikale leiding van Wilbert Friederichs. Zo werd het dit najaar tijd voor een echt eigen concert, aldus de aankondiging. Tot nu toe waren ze altijd te gast op podia en gelegenheden van derden. Dat voornemen was een goede investering, want Tagore in Dieren was afgeladen vol op zondagmiddag 17 november.

 

Aanstekelijke variatie

Wat nog meer opviel: de grote variatie in leeftijd van bezoekers. Het a cappella programma was aangekondigd als aanstekelijk en dat was het zeker. Het licht en donker werd kracht bijgezet door een lichtinstallatie en de zangnummers schitterden als sterren uitbundig of juist ingetogen. Spotz!´ uitvoering van circa 24 nummers bevatte popklassiekers van de Beatles en Sting. Daarnaast Nederlands werk zoals Hendrik Haan van Annie M.G. Schmidt en een heftige hertaling van het trailerlied van de Pirates of the Caribbean, genaamd Voorpost van de dood. Ook het klassieke Aase’s Dood van Grieg en een vrije bewerking van Schubert’s Die Forelle vonden een plek in het gevarieerde aanbod. Naast Kussen, persiflage op het jazzy Fever, was er plek voor devotie met Tibie paiom, een Gregoriaans-liturgisch gebed. Ga er maar aanstaan.

 

Muzikale spanning

De groep streefde daarbij merkbaar een zekere perfectie na, dat is begrijpelijk. Ook de snelle wisselingen tussen muziekstijlen is kennelijk hun handelsmerk. Desondanks kon hier en daar de emotie en aangekondigde passie zich meer uiten in presentatie, gepaste swing en mimiek. Voor de geoefende zangers al niet eenvoudig, echter bij hen helpt de routine. Voor een onvoorbereid publiek, een pittige uitdaging om van begin tot eind telkens een andere muzikale spanning te volgen. Genoeg reden om op het puntje van de stoel te blijven zitten. Dat deden de bezoekers dan ook.

 

Een goed bestede middag voor een bescheiden entreeprijs in een perfecte ambiance, met een programma dat herhaling verdient. De voorstelling werd dat weekend ook in Arnhem uitgevoerd en is ondersteund door het Prins Bernard Cultuurfonds.

 

geschreven door een bezoeker

 

Delen: