BALK festival Zuid - De Fendert Zingt

 

Gehoord en gezien: De Fendert zingt / BALK festival zuid, zaterdag 25 mei 2013, Theater ‘De Borgh’, Zevenbergen

 

Wij waren voor het eerst op dit festival, dat dit jaar haar 2e lustrum vierde. En dat was duidelijk te merken aan de professionele opzet die je de hele dag door merkte aan de aankleding van de zaal, het geluid, belichting e.d. Het festival werd geopend om 15:00 uur, daarbij werd o.a. de jury voorgesteld, die het overigens absoluut niet makkelijk had, gezien de grote verscheidenheid en het hoge niveau van alle groepen. De jury bestond uit Chantal Sennema, Hans Timmer en Meta Stevens. Het thema van dit festival was On Broadway en de meeste groepen hadden een speciaal Broadway nummer ingestudeerd. Voor de mooiste, beste en opvallendste uitvoering was er ’s avonds een prijs te winnen.

 

Zanggroep PaboHet hele festival werd gepresenteerd door Marian Venemans die dat weer enerverend deed. De eerste groep was zanggroep Pabo uit Helmond onder leiding van Erik van Vugt. Vooral hun Broadway nummer The rhythm of life uit Sweet Charity, was een plezier om naar te luisteren en kijken, maar ook de andere musical nummers kwamen goed over. Ze hadden een uitgebreid combo, maar de balans met het koor was uitstekend, zelden zo goed gehoord. GeweldiGenotenHierna volgende Geweldigenoten uit Amersfoort onder leiding van Annalisa Schmad. We hebben deze groep vaker gezien en ze brachten mooie maar pittige a capella nummers, en ik was vooral onder de indruk van Hide And Seek, bekend van Imogen Heep en Purple Rain, waarvoor ze ’s avonds van de jury een eervolle vermelding kregen. Prima optreden en erg genoten van de nummers, maar de kleding vond ik een beetje rommelig. 

Het vrouwenkoor Sparkling People onder leiding van Peter van Lonkhuijsen bracht een enthousiast optreden met een mooie aankleding. Hun Broadway nummer was King of the world uit Songs for a new world. Verder een erg leuk arrangement van Ease on down the road, en Het is een nacht als tango wat goed paste. Thank you for the music als samba vond ik wat minder geslaagd. De geluidsband stond voor het goede te hard, waardoor er geen mogelijkheden waren tot dynamiek, wat ik jammer vond.

MoocheAls laatste vóór de pauze was Mooche , die we vorig jaar ook in Hengelo gezien hadden op het Nederlands festival voor Vocale Ensembles, tegenwoordig onderdeel van Amusing Hengelo. Ze waren duidelijk erg vooruit gegaan sinds dat optreden en ik heb genoten van hun mooie a cappella arrangementen. Was erg gecharmeerd van Accidentaly in love en My immortal. Mooche werd individueel versterkt en de zang was mooi in balans, maar het gehele geluid had wat zachter gemogen. Het was genieten, zeker met de gedegen baspartij en vocal percussie onder de nummers.

 

Popkoor AkkoordNa de pauze en het avondeten (dat bestond uit een prima pasta en/of Indische maaltijd) was om zeven uur de beurt aan Popkoor Akkoord uit Roosendaal onder leiding van Annalisa Schmad. Een mooi optreden met als begeleiding alleen piano. Erg genoten van vooral Onsterfelijk (My immortal) van Evanescense, Winter van Tori Amos door een klein groepje vrouwen en Turning tables van Adele en het gebruik van dynamiek. Van Zingkel & CoHun Broadway nummer was Time warp uit de Rocky Horror Picture Show en dat was een zeer bijzondere ervaring om te zien en te horen, leuk.

Het vrouwenkoor Van Zingkel & Co uit Dordrecht verdient een vermelding door hun zeer mooi uitgewerkte kleding. Variërend van roze via oranje naar subtiel rood paste alles prima bij elkaar, wat je toch niet vaak ziet. Hun Broadway nummer was Waar zijn de mannen (Holding out for a hero) uit Footloose. Ze zingen al hun nummers in het Nederlands met geluidsband en ook hier stond die helaas iets te hard. Vooral het laatste nummer Houten hart van De Poema’s met hun dirigente Annemarie van der Wijk op piano was erg mooi.

Voice Over

Hierna kwam About Music uit Tholen met als dirigent Heleen Bout. Een zeer gevarieerd optreden, gedeeltelijk a cappella en met piano, met het mooie Seasons of love en Walking in the air en een erg vlot en swingend Too hot to samba als slot.

Vervolgens Voiceover uit Fijnaart, onder leiding van Annalisa Schmad. Ze zongen o.a. het prachtige Knight moves van Suzanne Vega en het vlotte Back it up van Caro Emerald met een prominente rol voor de vocal percussionist, erg goed. Ze sloten af met hun Broadway nummer Haar (Hair) uit Hair, ze waren helemaal in sixties kleding speciaal voor dit nummer.

Als laatste deelnemer bracht Zanggroep Spirit uit Best, onder leiding van Don Henken een spetterend optreden. Ze begonnen met hun Broadway nummer Joyful joyful uit Sister Act 2. Verder o.a. het zeer mooie Une belle histoire origineel van Michel Fugain en hier in de uitvoering van Alderliefste en Paul de Leeuw en het zeer ingetogen Gabriella's song uit de film ‘As it is in heaven’.

WickedNa het opbouwen/verbouwen van het podium trad er het projectkoor Get Wicked op bestaande uit De Voices en Friends. Ze hadden speciaal voor deze avond een bewerking van de musical Wicked ingestudeerd. Het was een indrukwekkend optreden met mooie zang en zeer professionele kleding. Erg leuk.

 

Hierna werd de dag afgesloten met de gebruikelijke bedankjes voor iedereen die zich ingezet had voor deze dag en de prijsuitreiking door de jury. De Borgh prijs voor vocal groups was voor Mooche en de Borgh prijs voor koren was voor Pabo. De thema prijs was voor Voiceover met het nummer Haar. De 1e prijs voor vocal groups was voor About Music en de 1e prijs voor koren was voor Spirit. Het was een drukke maar enerverende dag met veel leuke en mooie nummers. We hebben er erg van genoten.

 

Hans Koelemij

 

Delen: