In the spotlight: Schudden Voor Gebruik

 

Gewoon een pak sap, waarop ‘Schudden voor gebruik’ stond. Dat werd de naam van de zanggroep die in oktober 1999 in afgeslankte vorm een ‘doorstart’ maakte vanuit de Duivense groep ‘Me Tarzan, You Jane’ die in datzelfde jaar was opgeheven.

 

Hechte club

Wie zijn wij? Veertien enthousiaste amateurzangers, zeven vrouwen en zeven mannen met de nodige zangervaring. Oorspronkelijk vooral uit Duiven, maar inmiddels door verhuizingen ook uit de verre omtrek daarvan, tot aan Amersfoort toe.

Maar wat maakt Schudden nou Schudden? We houden van Nederlandstalige a capella-zang en kiezen zelf onze nummers. Ze moeten bij óns een gevoelige snaar raken. Of nummers die verrassend en humoristisch zijn; ook het publiek moet worden geraakt. Het kunnen bestaande nummers zijn die we op een of andere manier (laten) aanpassen, of, helemaal bijzonder: we láten nummers voor ons schrijven!

 

Optreden doen we graag, maar we willen meer zijn dan ‘een koortje dat op het podium staat te zingen’. Er moet ook wat gebéuren: zang, maar dan wel met een subtiele theatrale invulling.

Klein als we zijn, we hebben een bestuur en een veelheid aan commissies om alles wat komt kijken bij optredens en bij het bedrijfje ‘Schudden voor Gebruik’ zo goed mogelijk te regelen.

 

Producties

Optreden doen we graag in theaters, veelal in Gelderland. Niet al te groot, want we zingen onversterkt en we houden van contact met het publiek. Vanaf de oprichting hebben we verschillende producties uitgevoerd. Het begon met De Tegendraadse Draak, onze eigen vrije vertaling van ‘The Reluctant Dragon’ dat in eerste instantie werd uitgevoerd door The King’s Singers. Daarna volgden liedjesprogramma’s over liefde en relatie, en een productie Requiem voor Job de Man van Wilbert Friederichs, destijds onze muzikaal leider. Dan gaan we voor de optredens de kastelen in, met de speciaal voor ons geschreven familieproductie Mijn naam is Spook (Friederichs-Verhoeven).

 

Nadat Jetse Bremer ons korte tijd heeft geleid, is er eind 2008 een nieuwe muzikaal leider gekomen: Elke Jansen, die ons ook nu nog steeds inspireert en… die ons kan verdragen. Want wat zijn we druk en eigenwijs zo nu en dan! We willen vaak allemaal meedenken en meedoen. Dat is onze kracht, maar natuurlijk ook onze zwakte. Onder haar muzikale leiding komt Schudden in Bed tot stand, een liedjesprogramma waarin we de zoete woestenij bewandelen die relatie heet. Bij deze productie werken we voor het eerst met regisseur Natasha Schulte. Ze blijkt een blijvertje: ook bij de volgende productie ‘Zand erover’ (Friederichs-Bremer) verzorgt zij de regie.

 

Momo en de tijdspaarders

In oktober 2009, na overdag aan het BALK-festival in Apeldoorn te hebben meegedaan, dingen we ’s avonds mee naar ‘De Liever de Liemers Cultuurprijs’ in het Musiater in Zevenaar. We nemen het op tegen dansers, een popgroep, een sierlijke acrobate en een compleet harmonieorkest. En… we worden eerste! Superblij natuurlijk, want eeuwige roem, zoals dat heet. Maar dat niet alleen. We ontvangen ook een geldprijs, die we graag weer ‘teruggeven’, weer omzetten in cultuur. Het geeft ons de mogelijkheid om een mooie productie voor ons te laten schrijven.

 

De keuze valt dit keer op een boek: ‘Momo en de tijdspaarders’ van Michael Ende. Over een heel bijzonder meisje dat het opneemt tegen de Grijze Heren, die je kostbaarste bezit willen roven: je tijd. Natasha Schulte schreef het libretto en doet weer de regie, Elke Jansen componeerde de muziek. De première is op zondag 17 maart 2013 om 14.00 uur  in, hoe kan het anders, het Musiater. Daaraan voorafgaand is er een try out op zondag 3 februari om 14.30 uur in Theothorne in Dieren. Wíj hebben er verschrikkelijk veel zin in, hopelijk jullie ook!


Voor meer informatie over theaterzanggroep ‘Schudden voor Gebruik’, en voor een overzicht van de speeldata van ‘Momo en de tijdspaarders’, kun je terecht op onze site: www.schuddenvoorgebruik.com .

 

Tot ziens!

Theaterzanggroep ‘Schudden voor Gebruik’

 

Delen: