verslag - Den Bosch Goes A Cappella 2012

 

Den Bosch Goes A Cappella - 12 okt 2012 Rosmalen

Ogen en oren tekort bij 5e Den Bosch Goes A Cappella!

 

Op zondag 12 oktober vierde Den Bosch Goes A Cappella, i.s.m. BALK, het 1e lustrum in Perron 3 in Rosmalen. Na verschillende locaties te hebben gehad lijkt de organisatie nu een vaste locatie voor het festival te hebben gevonden. In ieder geval was er weer voldoende belangstelling vanuit de groepen en koren om deel te nemen aan dit festival. Meer dan 30 inschrijvingen, waarvan meer dan de helft afkomstig uit de BALKfamilie.

 

AngelsGelukkig waren er ook deelnemers met een totaal andere achtergrond te bewonderen, zoals klassiek, wereldlijk, barbershop en folklore, wat het festival erg afwisselend en dus aantrekkelijk maakte. Wanneer de koren dan ook nog eens met overtuiging en plezier staan te zingen, straalt dat allemaal af op het publiek.

Perron 3 heeft een mooie theaterzaal en beneden bevinden zich nog enkele studio’s waar ook optredens plaats vonden.

 

Er was een overzichtelijk programmaboekje gemaakt waarin alle optredens en activiteiten stonden vermeld. De optredens waren georganiseerd op 4 verschillende plekken en daarnaast werden er ook nog eens enkele leuke workshops gehouden. Het was moeilijk kiezen waar naartoe te gaan!

De workshops werden gesponsord door BALK en die waren voor elk wat wils. Het bleek dat veel deelnemers, maar ook het publiek geïnspireerd raakten door zoveel zanggeluid dat zij ook nog zelf iets wilden leren: een zangworkshop van Sofie Dirkx, een improvisatieworkshop van Nicoline Snaas en een dramaworkshop van Anne van Uum.

 

LamusaTussen de optredens was het dringen in de nauwe gang beneden en wachten totdat de dames van Between Two Rivers je binnen lieten.

Helaas bleken niet alle ruimtes even geschikt voor goede, sfeervolle optredens. Het was beneden erg warm en de akoestiek was droog. De grote, zware gordijnen zullen hier zeker debet aan zijn, wellicht handig om die te vervangen door afplakpapier? De oefenzaal van Caecilia werd het minst gebruikt, terwijl deze zaal juist meer voldeed dan de andere studio’s.

 

Gelukkig deden de deelnemers erg hun best en kostte dat menig zweetdruppeltje. Bekende groepen gaven als vanouds leuke, originele optredens: Brothers-4-tune, Rhythm & Juice, Next, en natuurlijk de topper The Essence. Ook waren er veel onbekende nieuwe groepen die veel indruk maakten zoals VPS KeK, 8 zonder, Favour8, Niet storen, Ratatouille en als klapper Vocal Group XXL.

Helaas was het niet mogelijk om alle groepen te zien, maar The Angels uit Amsterdam bracht met hun wereldlijk repertoire het publiek in vervoering. Origineel in beeld en klank, helder en fris gezongen. Een prachtig lichtpuntje tussen al het moois. Ook Lamusa viel bij iedereen in de smaak, prachtige jonge koorklank, een mooi programma en een opvallende presentatie.

 

Dit jaar was er geen jury van het NKF aanwezig, zoals vorig jaar, maar de organisatie had wel een leuk nieuw item bedacht om iets toe te voegen aan de dag: een publiekswedstrijd onder de titel ‘Bossche Bol’. Glorieus winnaar werd de nieuwe vocal group uit Enschede en omgeving XXL o.l.v. Rogier IJmker. Naast een grote Bossche Bol wonnen zij ook een educatiecheque, beschikbaar gesteld door BALK. Het publiek werd echter nog meer getrakteerd, zij kregen een prachtige vertolking te horen van Uninvited . Door de invoering van dit nieuwe item ontstond er een mooie afsluiting van deze prachtige a cappelladag.

 

De perfecte organisatie maakt zich op voor de volgende editie. In oktober 2013 is BALK er ook weer bij!

 

Ruut te Velthuis

-----

Foto's: mOOm photography

Meer foto's op: www.denboschgoesacappella.nl

 

Delen: