Internationale festivals stimuleren de kwaliteit van koorzang

 

Internationale festivals stimuleren de kwaliteit van koorzang

Van 27 juli tot 5 augustus 2018 werd in Tallinn (Estland) het festival Europa Cantat gehouden. Thomas Hessels nam met projectkoor VOX NL deel aan dit festival. Daarnaast presenteerde hij in zijn rol als bestuurslid van BALK de opzet van BALK in een heus Holland House.

 

Deel 2 van dit tweeluik gaat over de festivalwereld in korenland. Onderaan vind je een greep uit de internationale koorfestivals in de komende jaren.

 

Internationale festivals stimuleren de kwaliteit van koorzang

“Wat worden er in ons koorwereldje veel festivals georganiseerd: lokaal, provinciaal, landelijk, Europees, all over the world. En wat zit er veel lol en organisatorisch vermogen in. Je kunt er het hele jaar door je dag en je hart mee vullen (en je portemonnee er mee legen). Dat waren mijn eerste gedachten toen ik rondliep op de muziekmarkt van Europa Cantat, afgelopen zomer in snikheet Tallinn.

 

Tijdens mijn presentatie (foto: Babs Witteman)Tussen alle uitgevers van bladmuziek door wemelde het van de reclame om mij te attenderen op nóg zo’n leuk festival, in Frankrijk, Nieuw Zeeland, Slovenië, noem maar op. Er is zelfs een ‘Choral Festival Network’ om al die initiatieven een béétje op elkaar af te stemmen.

 

Het zette de presentatie die ik daar zou houden over het BALK TOPfestival meteen in een ander daglicht. ‘Ons’ TOPfestival is voor Nederland echt top, maar internationaal is het niet echt bekend. Dat komt vooral door het feit dat het BALK TOPfestival een competitie is voor overwegend Nederlandse koren en vocale groepen. Koorzangers uit andere landen zijn vooral geïnteresseerd als ze zelf kunnen meedoen. Wilde ik met mijn mooie presentatie dat internationale publiek informeren over ons Rotterdamse festival, zaten er niet meer dan een stuk of wat landgenoten in de zaal en welgeteld één niet-Nederlander. Jammer, ook voor de presentaties van enkele andere Nederlandse festivals, zoals de Haarlemse Koorbiënnale, Cantarode in Kerkrade en het Nederlands Korenfestival.

Internationale ontmoetingsplek

 

Aan de organisatie van die informatiemiddag over Nederlandse festivals lag het niet. De Utrechtse organisatie ZIMIHC had het prima voorbereid. De bijeenkomst stond vermeld in het programmaboekje van Europa Cantat en vond bovendien plaats op een prachtige locatie: het ‘Holland House’, ondergebracht in een schitterend historisch pand op het centraal gelegen Raejakojaplein in Tallinn. Helaas hadden die elementen niet de aantrekkingskracht die ik hoopte. Er was ook zoveel meer te doen op muziekgebied, en het Holland House bleek meer een gezellige thuisbasis voor de Nederlandse Tallinngangers dan het gehoopte internationale ontmoetingscentrum. Ook de Italianen, Slovenen en Hongaren hadden zo’n eigen plek in Tallinn, maar vermoedelijk zal het daar ook niet gebruist hebben van de internationale energie. Volgende keer toch maar met z’n allen één ‘House’ in te richten? Het zal de onderlinge ontmoeting tussen nationaliteiten en koorculturen zeker stimuleren.

 

Tijd voor een internationaal festival in Nederland?

Er zijn dus tal van internationale festivals, óók de komende jaren. Zie het lijstje hieronder, en dat is nog maar een greep uit het aanbod. Daarnaast hebben de meeste landen festivals waar vooral de ‘eigen’ groepen zich presenteren. Bij elkaar een prachtig netwerk. Ook onze Nederlandse festivals hebben daarin beslist een functie. Ze brengen ontmoeting, en een competitie geeft zeker een impuls bij aan kwaliteitsverbetering.

 

Neemt niet weg dat het nuttig zou zijn om ook in Nederland weer eens een groot internationaal festival te organiseren. Wellicht dat de verschillende Nederlandse festivals de koppen eens bij elkaar kunnen steken om daar samen vorm aan te geven. Er is zeker publiek voor, ook bij een meerdaags festijn. Voordeel is dat we dan aansluiting houden bij wat er elders in de wereld gebeurt, en de Nederlandse zangcultuur breder voor het voetlicht kunnen brengen.”

 

Thomas Hessels

Tallinn, 29 juli 2018

 

Een greep uit de internationale koorfestivals in de komende jaren. Kijk voor een uitgebreider overzicht op www.choralfestivalnetwork.org.

 

2019

 

2020

 

2021

 

 

Lees ook deel 1 van dit tweeluik: Terugblik op Europa Cantat 2018 (1/2).

 


(Publicatiedatum: 30-09-2018)
 
14-12-2017 - Zinge! nodigt je uit!
23-11-2017 - BALK Logo
07-03-2016 - Zing Jheronimus!
04-12-2014 - BALK festival Oost
23-06-2014 - Geslaagd!
20-05-2014 - LEO Sings!
Delen: