Maatschappelijke stage

 

Maatschappelijke stages helpen organisatie

Leerlingen voortgezet onderwijs gemotiveerde 'extra handen' bij concert en festival

 

Bij de organisatie van je eigen concert of festival heb je veel mankracht nodig. Deze mankracht is steeds moeilijker te vinden, aangezien mensen tegenwoordig vele interesses hebben en daardoor een volle agenda. Hoe kom je dan aan voldoende vrijwilligers? Wellicht is het aanbieden van een maatschappelijke stage (MAS) een oplossing voor je koor.

 

Vanaf 2015 zijn maatschappelijke stages niet meer verplicht. Ook de financiering vanuit het Rijk stopt. Gelukkig betekent dit niet dat de Maatschappelijke stages hoeven op te houden. Veel scholen, vrijwilligersorganisaties, gemeenten en bedrijven zijn enthousiast over wat de stages hen opleveren en willen ermee doorgaan.

 

Doel van de maatschappelijke stage is leerlingen een onbetaalde bijdrage te laten leveren aan de samenleving. Ze dienen zelf actief op zoek te gaan naar stageplaatsen, maar elke organisatie of vereniging kan in contact treden met een stagemakelaar om stageplaatsen aan te bieden.

Een eigen concert of festival is een mooie gelegenheid voor leerlingen om hun steentje bij te dragen en om een kijkje achter de schermen te nemen bij het tot stand komen van een groter project. Wellicht raken ze ook geïnspireerd om zelf bij een (jeugd)koor aan te sluiten, die lichte muziek zingen.

 

BALK heeft ervaring opgedaan met maatschappelijke stage tijdens het BALK Totaal Vokaal festival in Ulft op 13 november 2010. Tien enthousiaste leerlingen van het Wesenthorst College hebben de hele dag de volgende taken uitgevoerd:

• bewaken garderobe

• deurwacht bij de deuren van de concertzalen

• rondleiden locatie contactpersonen van de koren bij binnenkomst

• helpen met opbouwen van workshopruimtes

• catering helpen met klaarzetten van buffet

De leerlingen zelf waren erg enthousiast en wilden bij een nieuw festival graag weer helpen.

 

Heb je zelf goede ervaringen met maatschappelijke stage dan vernemen wij dat graag! Stuur dan je reactie naar het BALK Bureau: administratie@balknet.nl.

 

 

Delen: